donderdag 4 september 2014

* Henry Mancini *

Alles klopte. Plaats en tijd. Scene of the crime, in Belgie: onze favoriete concertzaal, een plaats met grandeur van 100 jaar oud, de Vooruit in Gent. 13 oktober 2012. Marc Ribot en een gelegenheids-orkest speelden live (!) film noir-soundtracks. Van Henry Mancini en Roy Budd’s ‘Get Carter’ tot John Lurie’s Lounge Lizards en John Zorn. De Belgische muzikanten hadden de bladmuziek vooraf toegestuurd gekregen om te oefenen. Maar bandleider Ribot, die als gitarist eerder Elvis Costello en Tom Waits begeleidde, arriveerde zo laat dat er maar een dag samen gerepeteerd kon worden. Wat wonderlijk genoeg volstond voor een prachtavond met filmmuziek zonder beeld, spannend van begin tot eind. Een van de stukken die er uit sprong: Mancini’s thema bij de film Touch Of Evil. Hier het origineel, nu MET beeld:

Henry Mancini-Touch Of Evil (1958)


Cabaret Voltaire, een experimentele electronica-band uit Sheffield (UK), nam in 1981 op hun 3e plaat Red Mecca een vrije interpretatie op: 'A Touch Of Evil'. Op YouTube te vinden in een onnavolgbare combi met een film uit 1971. 

Cabaret Voltaire-A Touch Of Evil (1981)

Tot de Ribot-avond dacht SMoRas bij de naam Mancini eerlijk gezegd eerder aan het Pink Panther-theme. Maar hij maakte veel meer fraais. Ter illustratie nog twee voorbeelden:

Henry Mancini-Experiment In Terror (1962)

Henry Mancini-Charade (1963)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten