woensdag 3 september 2014

* Front Line records *


Woensdag 27/8 mocht poprecensent Gijsbert Kamer in de Volkskrant groot uitpakken met een verhaal over Front Line, het reggaelabel waar Virgin-baas Richard Branson voorjaar 1978 mee startte. Aanleiding was de recent verschenen 5CD-box 'Front Line - Sounds Of Reality'. Uw Secret Museum is altijd blij met wat aandacht voor reggae; en Gijsbert Kamer, een van de weinige popschrijvers naar wiens mening we nog wel eens benieuwd zijn, is ongetwijfeld oprecht liefhebber van het genre. Maar of zijn verhaal ditmaal helemaal klopt valt te betwijfelen.



GK schrijft dat zakenman Branson, rijk geworden dankzij het miljoenensucces van Mike Oldfield's LP Tubular Bells, in 1978 opnieuw heel handig zijn zakeninstinct volgde. "Hij moest iets met reggae-muziek doen, voelde hij al een hele tijd." Niet alleen omdat Bob Marley uitgroeide tot een wereldster, maar ook omdat in Londen de punkscene met reggae aan de haal was gegaan. Branson zag het gat in de markt, maar wie moest in Jamaica (waar concurrent Chris Blackwell van Island Records al sinds 1959 succesvol scoutte) reggaetalent gaan ontdekken en contracteren? "Johnny Rotten dus. Want had de gewezen Sex Pistol niet in een radio-programma verkondigd verslingerd te zijn geraakt aan reggaemuziek?" Zo ging Rotten, vergezeld door rasta-DJ en filmmaker Don Letts, fotograaf Dennis Morris en journaliste Vivien Goldman, in februari 1978 op kosten van Branson naar Kingston, Jamaica. Het zouden vruchtbare weken blijken. Branson had op het juiste moment toegeslagen. "DJ's, toasters, zangers, zanggroepjes, Front Line tekende ze allemaal. U-Roy, I-Roy, Prince Far I, Big Youth, The Gladiators, Culture en Gregory Isaacs waren de belangrijkste namen."

Bovenstaand verhaal gaat echter geheel voorbij aan het feit dat Branson (zonder hulp van Rotten en nog voor de eerste Britse punkplaten verschenen) op zijn eigen Virgin-label al in 1976 reggae-LP's uitbracht, en niet de minste. 'Right Time' van The Mighty Diamonds, 'Natty Rebel' van U-Roy, 'Crisus Time' van I-Roy en 'Trenchtown Mix Up' van The Gladiators. Naast werk van o.a. Johnny Clarke en Keith Hudson allemaal terug te vinden op de dat jaar verschenen verzamel-LP 'The Front Line', waarvan het hoesontwerp (zie boven) nu ook gebruikt is voor de 'Sounds of Reality'-box. Niet toevallig bevat de eerste schijf van die box reggae uit 1976-77, pre-Front Line dus...

The Mighty Diamonds - Right Time (1976)

U-Roy - Natty Rebel (1976)
DJ-versie van Gladiators-cover 'Soul Rebel', orig. by Bob Marley & theWailers

Johnny Clarke - Declaration Of Rights (1976) - orig. by The Abyssinians

The Gladiators - Looks Is Deceiving (1976)

PS: Overigens heeft het bezoek van Rotten c.s. aan Kingston wel degelijk plaats gevonden, waarover hier een prachtig verhaal staat (inclusief Johnny's shoppinglist!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten