vrijdag 5 september 2014

* Caribou Vibration Ensemble *Nog even over onze favoriete concertzaal, de Vooruit in Gent. 
Of hadden we dat al verteld? Soms twijfelen we aan ons korte-termijn-geheugen. Concerten van een paar jaar terug daarentegen herinneren we ons als de dag van gisteren. Caribou Vibration Ensemble bijvoorbeeld in, vooruit, de Vooruit, 8 december 2011. Een orkest rond Canadees Dan Snaith, die platen maakt onder de naam Caribou en eerder ook als Manitoba. Op het podium bijgestaan door een hele rij blazers, twee drummers en twee grote namen uit de wereld van de electronica, Kieran Hebden (Four Tet) en James Holden. Uitverkocht huis, zinderende avond, overweldigende ervaring. Nou weet je bij Dan Snaith nooit precies wat je kan verwachten, zijn eigen Caribou-platen verschillen onderling ook nogal. In 2009 klonk zijn ensemble (toen met alt-saxofonist Marshall Allen van Sun Ra's Arkestra) nog zo, live op All Tomorrow’s Parties in New York:

Caribou Vibration Ensemble-‘Melody Day

In 2011 deed de gelegenheidsformatie, nu met Holden toegevoegd, Europa aan voor een paar optredens, op 7 december Londen en een dag later Gent. Nu minder ingetogen, meer spektakel, soms verzandend in kakofonie, waaruit dan opeens weer een onweerstaanbare groove opdook.
Onderstaande opname is van de avond in Londen. Wie op YouTube zoekt naar “Caribou Gent Vooruit 8-11-2011” (datum klopt dus niet) vindt het Belgische optreden in drie delen, samen ruim vijf kwartier lang.

Caribou Vibration Ensemble-‘Sun

Geen opmerkingen:

Een reactie posten