donderdag 28 augustus 2014

* Joe Pernice *“Muziek voor volwassenen”. De term is besmet, sinds een babbelzieke voetbalsnor hem inpikte voor zijn radioshow met belegen Americana, die slechts te harden is met een dure whisky en een sigaar. De kans dat die ouwe ijdeltuit Joe Pernice draait is te verwaarlozen. En de Pernice Brothers in de Top-2000? Gaat niet gebeuren, het moet wel gezellig blijven! Vandaar dat we hier in het Secret Museum maar een klein monumentje oprichten voor Joe en zijn prachtplaten.Joe Pernice dus. Zijn nieuwste plaat Into The Lime verscheen begin 2014 onder de naam The New Mendicants, een project met Norman Blake van Teenage Fanclub. De groepsnaam lijkt ontleend aan ‘The Mendicant’, een nummer uit 2013 van de comeback-plaat van de Scud Mountain Boys. Met die band liet Joe Pernice voor het eerst midden jaren 90 van zich horen, met platen in het alt-country-idioom.

Met de Pernice Bothers verlegde hij de koers naar fraai georkestreerde popsongs. Vermoedelijk het meest bekend (en meest geprezen) is hun tweede plaat The World Won’t End, maar de Secret Museum-staff heeft een zwak voor voorganger Overcome By Happiness (1998). Een plaat die doet denken aan een meesterwerk van dertig jaar eerder, Odessey and Oracle van The Zombies. 

Op het Pernice Bros-debuut staat veel moois, zoals ‘Crestfallen’ en ‘Monkey Suit’, maar ‘Chicken Wire’ is voor SMoRaS de ultieme Pernice-song: Op het eerste gehoor een kabbelend popdeuntje, met gezellige lounge-trompetklanken op het eind, maar schijn bedriegt. Zelfdoding is het onderwerp, in een treurig decor met een roestige grasmaaier en kippengaas.

Pernice Brothers - Chicken Wire (1998)

Tussen de eerste twee Pernice Brothers-platen door maakte Joe ook nog uitstapjes onder de naam Chappaquiddick Skyline en de solo-plaat Big Tobacco. Op die laatste staat ‘Bum Leg’, op de site van AllMusic.com beschreven als een “surprisingly violent murder ballad”. Bij de YouTube-clip hieronder is via een muisklik op “meer weergeven” de songtekst te vinden. Maar ook zonder tekststudie is het lied alleszins het aanhoren waard, toch?

Joe Pernice - Bum Leg (2000)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten