donderdag 11 december 2014

* 12 Golden Country Greats ? almost.. *


Ween, de groep van de nepbroers Dean en Gene Ween (resp. Mickey Melchiondo en Aaron Freeman, allebei van 1970) wordt normaliter tot de alternatieve rock gerekend. Op de eerste vier platen die ze in de jaren negentig uitbrachten hadden ze al talrijke genres, van mainstream-pop tot flamenco en metal met een vette knipoog door de mangel gehaald, maar ondanks dat was het verrassend wat er in 1996 op hun vijfde album stond: '12 Golden Country Greats'. Typische Ween-humor? Deels wel, deels niet.

De tien (haha!) tracks waren opgenomen met behulp van twaalf (ha!) sessiemuzikanten uit Nashville, countryveteranen aangevoerd door multi-instrumentalist Charlie McCoy, die o.a meespeelde op de Bob Dylan-albums Highway 61 Revisited, Blonde On Blonde en Nashville Skyline. Daarnaast zongen The Jordanaires mee, bekend als achtergrondzangers van Elvis. Veel authentieker had deze countryplaat niet kunnen klinken, maar toch zullen de muzikanten hebben opgehoord van het eindresultaat.

Want hoewel de liefde voor country bij Ween vermoedelijk oprecht is, zoals je mag concluderen uit de meest serieuze bijdragen 'I'm Holding You' en 'You Were The Fool', Dean en Gene kunnen het dollen niet laten. Beste songtitel: 'Help Me Scrape the Mucus Off My Brain'. Verder is er de tragikomische tranentrekker over hond Fluffy ("my fur buddy"), naast de vrolijke meezinger 'Japanese Cowboy'.

Like a Japanese cowboy or a brother on skates 
Like a blizzard in Georgia or a train runnin' late 
I call out your name girl in the heat of the night 
And nobody answers 'cause somethin' ain't right 

En wat zou men in Nashville vinden van 'Piss Up a Rope'?

Uh, you can piss up a rope and feel the pissy dribble 
You can piss up a rope and watch me giggle 
For the last 6 months I been packin' your bag 
You can wash my balls with a warm, wet rag 
Till my balls feel smooth and soft like silk 
I'm sick of your mouth and your 2 percent milk 
And I'm no dope, but I've lost all hope 
So hit the fuckin' road and piss up a rope 

Wonderlijk dat de jongens hiermee wegkwamen. Het enige nummer dat Gene (die meestal de leadzang deed) en Dean (vooral lead-gitaar) hebben moeten aanpassen was 'Powder Blue'. In de oorspronkelijke 4.18 durende versie gebeurt weinig opmerkelijks, afgezien van een voorstelrondje voor de solisten Bobby Ogdin (piano), Charlie McCoy (harmonica) en Russ Hicks (steelgitaar). Om onnavolgbare redenen is daar dan plots de aankondiging "Ladies & Gentlemen, I'd like to present Muhammad Ali", waarna de grootste bokser aller tijden een minuut het woord krijgt. Ali's advocaten weigerden toestemming voor het gebruik van de sample, die enkel op de vroegste album-versie te vinden is (en natuurlijk hier in het Secret Museum, dankzij YouTube).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten