vrijdag 12 mei 2017

* the first Rock and Roll record *


Nog even terug naar de Secret Museum-post van een paar weken geleden, over Sister Rosetta Tharpe. Zoals toen aangestipt: onder haar YouTube-filmpjes woedt steevast een verhit debat over haar rol in de ontwikkeling van de rock & roll. Dat menigeen zich daar zo hartstochtelijk mee bezighoudt kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen, maar dan toch liefst wel op basis van argumenten en enige voorkennis. Warm aanbevolen leesvoer is een boekje uit 1992 van twee Amerikanen, Jim Dawson en Steve Propes, getiteld 'What Was The First Rock 'n' Roll Record?'
Zij dragen vijftig plaatjes aan, die samen het verhaal vertellen van de eerste aanzetten, beginnend in 1944, tot aan 'Heartbreak Hotel' van Elvis in 1956, het jaar dat Rock 'n' Roll definitief doorbrak naar het grote publiek. Aan elk van die vijftig plaatjes wordt een bladzij of 3 a 4 gewijd. Over de totstandkoming, wat de invloed van het nummer was en door welke muziek de makers op hun beurt weer beïnvloed werden.Maar er over lezen volstaat niet, daarna wil je elk nummer ook maar wat graag horen natuurlijk. Famous Flames Records bracht daartoe in 2011 een 3cd-setje uit in digi-pack, met daarin liefst 82 nummers, waarvoor ze zelfs nog verder terug in de tijd gingen. Van de 50 liedjes uit het Dawson/Propes-boekje stonden er slechts 37 op de cd's. Maar dat werd gecompenseerd door een downloadcode die toegang gaf tot de resterende dertien tracks, waarmee de teller op 95 liedjes kwam. Het werd echter allemaal nog mooier toen in 2015 in verband met Record Store Day de vinyl-versie verscheen. Een box met 4 LP's, met in totaal 69 nummers uit de cd-versie. Het ontbreken van de overige 26 songs op het vinyl zou met auteursrechten te maken kunnen hebben, of misschien was het budget op, maar in onze LP-box zit de CD-set + download-card er als extraatje gewoon bij. En het mooiste is: de LP-box is nog steeds leverbaar, soms voor een paar tientjes. Enkel de 3cd-set is al verkrijgbaar voor iets meer dan een tientje. Dus!


Voor de complete tracklisting (A-H is vinyl, 1-3 is CD): 

PS: Foutje in de LP-tracklisting. D9 is wel het door Elvis Presley gecoverde 'Good Rocking Tonight', maar niet in de originele versie van Roy Brown; je hoort Wynonie Harris, net als op CD 2-16.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten