woensdag 26 oktober 2016

* Dee Clark (1952-1960) plus... *


Van zanger Dee Clark kende ik jarenlang niet meer dan de LP 'Keep It Up' uit 1980 op Charly Records. Een plaat met 16 liedjes uit de periode 1956-1961, waarop Dee Clark beurtelings klinkt als Gene Pitney, Jackie Wilson, Sam Cooke ('Nobody But Me') en Clyde McPhatter ('Nobody But You'; zowat zelfde titel, toch ander liedje). De stem van Dee Clark doorstaat de vergelijking met deze grote namen glansrijk, maar mist iets belangrijks: een eigen geluid. Toch blijft het knap: hij zingt met hetzelfde gemak over een Bo Diddley-beat ('Hey Little Girl') als dat hij rockt in Little Richard-stijl ('Emma Jean' en 'Oh Little Girl'). 
Op het laatste nummer (1958) wordt hij trouwens begeleid door The Upsetters, de band van Little Richard die dan net de Here boven de Rock & Roll verkozen heeft.

Al het bovenstaande werk is niet onverdienstelijk, maar ik zou er niet over zijn begonnen als ik niet onlangs bij toeval de Dee Clark-versie had gehoord van 'Blues Get Off My Shoulder'. Zo kwam ik uit bij Bobby Parker (vooral bekend van 'Watch Your Step' uit 1961), die het nummer schreef en als eerste opnam. Twee geweldige ontdekkingen in een klap.


'Blues Get Off My Shoulder' bracht me, via de Dee Clark-2CD 'A History 1952-1960' (2011 Jasmine Records) bovendien op het spoor van het origineel van een ander nummer. Dee Clark blijkt ook 'Senor Blues' gecoverd te hebben, een lied dat ik enkel kende in de uitvoering van Rose Hardaway. Als schrijver van het nummer staat echter Horace Silver vermeld, een jazzpianist die het nummer in eerste instantie opnam als instrumental. Die uitvoering staat op de LP '6 Pieces Of Silver' die hij in 1956 maakte bij Blue Note. Op de CD-heruitgave staat als bonustrack de vocale versie van twee jaar later, waarop Bill Henderson weergaloos zingt. Desondanks is ook de remake van kameleon-zanger Dee Clark niet te versmaden.

Laatste ontdekking: Dee Clark, in 1938 geboren als Delecta Clark, verzorgde reeds in 1952 (dus rond zijn 14e) een vocale bijdrage aan het nummer 'Hambone' van drummer Red Saunders en zijn orkest, als een van de drie Hambone Kids.

Playlist:

Hambone-Red Saunders & his Orchestra with Dolores Hawkins & the Hambone Kids (1952)

Nobody But You-Dee Clark (1958)

Nobody But Me-Dee Clark

Oh Little Girl-Dee Clark (1958)

Hey Little Girl-Dee Clark (1959)

Blues Get Off My Shoulder-Dee Clark (1959)

Blues Get Off My Shoulder-Bobby Parker (1957)

Senor Blues-Dee Clark (1960)

Senor Blues-Horace Silver (1956)

Senor Blues-Horace Silver; vocal Bill Henderson (1958)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten