woensdag 24 augustus 2016

* Hillbillies In Hell - volume 2 *


Eerder dit jaar, op 4 maart, besteedde het Secret Museum aandacht aan de LP Hillbillies in Hell vol.1 - terugbladeren is niet nodig, voor het gemak staat de tekst van toen hieronder, na de stippellijn.

Eind juli verscheen Volume Two, opnieuw gevuld met Country Noir. Meer dan de helft van de songtitels  bevat de woorden hel of duivel, de zwaveldampen komen bijkans uit de groeven.

'Psycho' is nog zo'n veelzeggende songtitel. In dit geval hebben we het dan niet over het gelijknamige nummer van The Sonics (gecoverd door Swamp Rats en de Zweedse Nomads) maar een liedje van de hand van de blinde songschrijver Leon Payne. Waarover Arnold Rypens van de site Originals.be fijntjes opmerkt: "Blinde Payne schreef dit na het 'zien' van Hitchcocks gelijknamige film." Eddie Noack was de eerste die het nummer uitvoerde (1968), daarna volgden o.a. Jack Kittel, Elvis Costello, Beasts Of Bourbon en T. Tex Edwards. Het Noack-origineel staat zowel op Hillbillies 2 als op onderstaande CD.


Er is nog een Leon Payne-song te vinden op Hillbillies in Hell vol.2: 'It's Nothin' To Me', door hem geschreven onder het pseudoniem Pat Patterson. Buddy Long is nu de uitvoerende. Het nummer was hier enkel bekend in de Sanford Clark-versie (1966), maar blijkt eerst gedaan te zijn door Loy Clingman in 1957, waarna Long het twee jaar later nog eens over deed. Opmerkelijk genoeg werden alle drie de versies opgenomen onder de productionele leiding van Lee Hazlewood. Weer wat geleerd!

Ook een ontdekking: Openingsnummer 'Three A.M.' is van Bill Anderson. Nooit van gehoord, toch? Maar hij blijkt dus verantwoordelijk voor twee beroemde nummers van countrylegende Porter Wagoner (die niet op deze plaat staat), 'The Cold Hard Facts Of Life' en 'The First Mrs. Jones' (beide uit 1967).

Afgezien van bovengenaamd drietal noteren we bij de hoogtepunten van Hillbillies 2 nog graag Len Barrow met 'Hades Highway' (1968), Jack Leonard's 'A Visit From The Devil' (1959) en bovenal Marie Roberson met 'Hell Bound Train' (1968), gemaakt met een knipoog naar een de mooiste Chuck Berry-songs 'Down Bound Train' (ook al gecoverd door The Nomads). Je kan je voorbeelden slechter kiezen.

Volume 2 is IMAR-LP 104. Opnieuw is er van het vinyl slechts een beperkte oplage van 666 stuks, leverbaar in rood of zwart. Weer scoorden wij een rood exemplaar - casino-tip: voortaan alles op rood!

----------------------------------------------------------------------------------------

Hillbillies in Hell: Country Music's Tormented Testament (1952-1974)
Verzameling zeldzame country 45s, voorlopig enkel leverbaar op LP. Vrijwel allemaal obscure nummers, alleen Wendell Austin ('L.S.D.') was hier bekend van het verzamelalbum Wavy Gravy, en Red River Dave ('California Hippie Murders') stond al op de Psycho Serenade-LP. Niet alles is briljant, maar er zitten toch wat fijne ontdekkingen bij, zoals Art KillmerJimmy Minor, de Johnny Cash-San Quentin-remake van Johnny Price ('Marijuana, the Devil Flower') en Wayne, Pat & Keith (I'm Tired of You, Satan'). Of deze twee: Benny Joy's 'Dark Angel' en Buck Ritchey's 'The Slave'. Wow!

De vinyl-versie verscheen onlangs op het IMAR-label (the Iron Mountain Analogue Research facility), in een oplage van 666 stuks, geperst op rood of zwart vinyl (ons exemplaar is rood).
CD-release op OMNI* staat gepland voor 18/3.

* Voor meer over OMNI in uw Secret Museum of Rock and Soul, ga terug naar 17 December 2014: http://legoblockhead.blogspot.nl/2014/12/omni-country-electronica.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten