donderdag 18 februari 2016

* Snatch (Patti Palladin & Judy Nylon) *


Riot grrrls avant la lettre? Snatch! Wie? Patti Palladin en Judy Nylon, twee Amerikaanse zangeressen die tijdens hun Londense tijd tussen 1976 en 1978 samen een aantal nummers opnamen. Het leidde tot drie singles onder de naam Snatch, en eentje met Brian Eno. Om met die laatste te beginnen: Van het Eno-album 'Before And After Science' (1977) verscheen het later door The Dirtbombs gecoverde 'King's Lead Hat' (een anagram van Talking Heads) in 1978 op single. Op de B-kant stond een nieuw nummer, 'R.A.F.', een samenwerking van Brian Eno en Snatch. Het nummer begint met een Duits nieuwsbericht over Hanns-Martin Schleyer, de werkgeversvoorzitter die in 1977 door de Rote Armee Fraktion (R.A.F.) werd ontvoerd en vermoord. Opvallend is vooral de muziek, waarmee Eno alvast een voorschot nam op 'My Life In The Bush Of Ghosts' (1981), zijn album met Talking Head David Byrne. Snatch valt overigens pas vocaal bij in de laatste anderhalve minuut, maar Judy Nylon droeg ook zeker bij aan de montage van de gesamplede geluiden.


De eerste Snatch-single, verschenen in februari 1977 bij Greg Shaw's Bomp-label, was in vergelijking met Eno's gelaagde 24-sporen-productie aanmerkelijk minder gepolijst: A-kant 'I.R.T.' was dan ook werkelijk een viersporen-thuisdemo, opgenomen in Palladin's appartement, evenals B-kant 'Stanley'. De tweede single werd 'All I Want'/'When I'm Bored', in 1978 uitgebracht door Lightning Records. Ditmaal wel opgenomen op 24-sporen, voor wat het waard is. Persoonlijk hoor ik liever de demo-versie van 'When I'm Bored' uit 1976, zoals te vinden op de in 1983 bij Pandemonium verschenen Snatch-LP. Postuum verschenen, want Snatch was toen al verleden tijd, na een derde en laatste single in 1980: Een 12" op Fetish Records, met drie tracks: 'Joey', 'Red Army' en op de A-kant 'Shopping For Clothes', bekend van The Coasters (1960) en geschreven door Leiber & Stoller.    
Ook voor 'Shopping For Clothes' geldt dat de single-versie (die 5m24 duurt) het aflegt tegen de 1976-demo-versie (3.43) die postuum op de enige en moeilijk verkrijgbare LP belandde. Na het kortstondige Snatch-avontuur gingen Patti Palladin en Judy Nylon elk hun eigen weg. Nylon, die trouwens al in 1974 te horen was op John Cale's album 'Fear' (in 'The Man Who Couldn't Afford To Orgy'), maakte in 1982 een eerste solo-album voor On-U-Sound, met producer Adrian Sherwood. Palladin viel vooral op door haar duettenplaat met Johnny Thunders, getiteld 'Copy Cats' (1988). Een album met covers, met o.a. 'She Wants To Mambo' (1954 Westcoast-doowop van The Chanters), 'Crawfish' (1958, Jesse Stone, Elvis) en 'I Was Born To Cry' (1962, Dion DiMucci) als hoogtepunten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten