donderdag 30 juli 2015

* FOLK IMPLOSION * featuring Serge Gainsbourg & Silver Apples


Vorig jaar de CD Serge Gainsbourg-Les Années Psychedeliques 1966-1971 aangeschaft. Gelijk een aangename verrassing bij het eerste nummer:

- Serge Gainsbourg-'Requiem Pour Un Con' (1968)


Die drumklappen kwamen bekend voor. The Folk Implosion, de groep van Lou Barlow (Dinosaur Jr, Sebadoh) en John Davis, had ze geleend voor het album One Part Lullaby (1999), daar was ik vrij zeker van. Maar welk nummer? Even met de skip-knop door de CD heen en bingo: track 4. Bij CD's onthou ik vooral cijfers, let ik minder op songtitels. Met de hoes erbij bleek pas dat The Folk Implosion een niet te missen hint had gegeven over de herkomst van dit 'gevonden' geluid:

- Folk Implosion-'Serge' (1999)


Net iets minder zonneklaar was de verwijzing die The Folk Implosion verstopte in de songtitel 'Simean Groove', een van hun bijdragen aan de soundtrack van de film Kids (1995). Voor dit nummer leende songschrijver Lou Barlow een stukje van 'Lovefingers' van Silver Apples. Deze New Yorkse groep bestond uit twee leden, drummer Dan Taylor en zanger Simeon, die een eigengemaakt electronisch instrument bespeelde dat naar hemzelf vernoemd was: The Simeon. Op het inlegvel bij hun debuut-LP (1968) is te lezen dat het apparaat bestond uit 86 'manual controls' voor de lead- en ritme-oscillatoren (die met hand, elleboog en knie bespeeld dienden te worden) en bas-oscillatoren (voor de voeten).

                                                                   Simeon & Simeon

- Silver Apples-'Lovefingers' (1968)
- Folk Implosion-'Simean Groove' (1995)

Grappig citaat over Silver Apples en The Simeon in Lillian Roxon's Rock Encyclopedia (uit 1969!): "The sounds are ear-shattering, some tunes, some not. Is this the music of the future?"

Nog twee Silver Apples-samples in Folk Implosion-songs op de Kids-soundtrack: 'Program' dook op in 'Nothing Gonna Stop' en 'A Pox On You' (van het tweede Silver Apples-album) in 'Natural One'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten