donderdag 4 december 2014

* Lincoln Chase & Shirley Ellis *

Een van de prijsnummers van de onlangs verschenen 'Slow Grind Fever'-serie (3 delen als LP; de eerste twee gebundeld op een CD met 30 tracks): Big Maybelle-'Rain Down Rain' (1952).


Het nummer werd geschreven door ene Lincoln Chase, samen met Leroy Kirkland. Diezelfde Chase was ook verantwoordelijk voor 'Such A Night', bekend gemaakt door Elvis Presley maar oorspronkelijk een R&B-hit (1954) voor Clyde McPhatter & the Drifters.


Lincoln Chase (1926-1980) was ook de schrijver van 'Jim Dandy', de grootste R&B-hit (1956) van LaVern Baker. Vermoedelijk zouden we zijn naam bij de credits voor bovenstaande songs nooit hebben opgemerkt, als niet een prachtsingle met eigen werk van Lincoln Chase was heruitgebracht op het Jukebox Jam-label. Op de ene kant staat het subtiel groovende 'I Love Your Many Ways' (uit 1958), op de flip het wat primitievere stuiternummer 'Miss Orangatang' (1961).


Al zoekend naar meer Lincoln Chase stuitten we op leuke verrassingen. Niet alleen maakte hij zelf nog o.a. 'Deep In The Jungle' (1959), hij bleek ook de songschrijver/producer/manager van Shirley Ellis.

Deze zangeres (1929-2005; geboren als Shirley O'Garra, in 1949 getrouwd met Alphonso Elliston) was goed voor een paar meer dan aanstekelijke hits. De eerste was 'The Nitty Gritty' (op de eerste proef-persing heette het nummer nog 'The Real Nitty Gritty' en zij voluit Shirley Elliston). Een jaar later volgde het nog succesvollere 'The Name Game' (1964). Call me stupid, maar na jaren wil meezingen hier nog steeds niet lukken, zelfs niet met tekst-handleiding.


Haar derde en laatste USA-pophit was 'The Clapping Song (Clap Pat Clap Slap)', die net als de eerste twee te vinden is op de lastig verkrijgbare CD 'Shirley Ellis-The complete Congress recordings' (2001).
Daarop ook, naast de prachtige songtitel 'Ever see a diver kiss his wife while the bubbles bounce about above the water?', dit pareltje: 'The Puzzle Song (a puzzle in a song)'. Hierna vertrok Ellis bij Congress,  scoorde bij Columbia met 'Soul Time' (1967) nog een hitje in de R&B-charts en verliet daarna de biz.


PS: Tien links iets teveel van het goede? Volg dan de verkorte route: van Big Maybelle via 'I Love Your Many Ways' naar 'The Name Game'. En mis 'The Puzzle Song' niet!

secret bonus: Shirley Ellis MET Lincoln Chase in de Merv Griffin-TV-show: 'The Name Game' live!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten