woensdag 1 oktober 2014

* MOANIN’ Jay Hawkins*


Screamin’ Jay Hawkins (1929-2000) werd ooit door rockschrijver Stuart Colman “Clown Prince of Rock ‘n’ Roll” gedoopt, en met reden. Een serieuze kandidaat voor de troon van The King was Hawkins natuurlijk niet. Met zijn buitenissige stage-act eerder de hofnar. En zijn muziek was op de keper beschouwd geen R & R, in de 50s deed niemand wat hij deed. Maar zijn levensstijl was des te meer Rock & Roll, behoorlijk ruig zelfs als de verhalen kloppen. Ooit ging hij op straat op de vuist met collega-rocker Esquerita, tot beiden in een wegwerkersput vielen. Een andere keer belandde hij in een ziekenhuis in Hawaii, nadat hij door een zangeres met een mes gestoken was. Vaak was er flink wat drank in het spel, naar het schijnt ook toen hij de klassieker ‘I Put A Spell On You’ in 1956 opnam voor het Okeh-label. Een nummer dat nooit een hit was, maar dat iedereen kent, al was het maar als de sleutelsong in de roadmovie Stranger Than Paradise (1984) van Jim Jarmusch. Hawkins kwam pas zelf in beeld in de Jarmusch-film Mystery Train, als receptionist in een Memphis-hotel. Voordien moesten we het doen met foto’s van deze R&R-wildeman. Dankzij YouTube kunnen we nu de Hawkins-van-vroeger in aktie zien. Geen perfekte opnamen, maar een verbijsterend tijdsdocument, met een stereotype dat naar de huidige maatstaven van politieke correctheid niet meer zou kunnen, zelfs niet met vette knipoog.

Screamin’ Jay Hawkins-I Put A Spell On You

In 1958 nam Screamin’ Jay de Leiber & Stoller-compositie ‘Alligator Wine’ op. Iemand maakte er later deze leuke video bij. Nog mazzel dat deze YouTube-kunstenaar niet het Hawkins-nummer ‘Constipation Blues’ (over een moeilijke stoelgang, ja heus!) uitkoos om van beeld te voorzien.

Screamin’ Jay Hawkins-Alligator Wine

Nog een nummer met een raar verhaal, ‘I Hear Voices’ (1962): Behalve de reguliere versie (duur ca. 2.36) is er een langere “alternate take”, door het Norton-label in 2005 op single uitgebracht. Hierop is te horen hoe Hawkins de instructie om op het eind nog wat te kreunen (“Moan!”) wel erg letterlijk neemt. Op onderstaande YouTube-clip (met muziek van 0.11 tot 3.18) zingt hij de laatste halve minuut uitsluitend het woord “Moan”. Klinkt als een grap, maar zoiets verzint zelfs SMoRaS niet!


Screamin’ Jay Hawkins-I Hear Voices (alt.take)




secret bonus: As SJH says, introducing ‘Constipation Blues’ (1969): “Most people record songs about Love, Heartbreak, Loneliness, Being Broke. Nobody actually went out and recorded a song about Real Pain.” This song didn’t make the final cut for inclusion in the permanent collection of your Secret Museum, but you have to hear it at least once to know why...  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten