zondag 19 oktober 2014

* MannGold de Cobre *

Het debuut-album is nu een half jaar uit, is dat oud genoeg voor een plekje in dit museum? SMoRaS wil er niet op wachten of deze plaat de tand des tijds zal doorstaan (vast wel), maar het is sowieso erg van nu, iets wat u moet horen en zien. Liefst live, of eerst hier. MannGold de Cobre, een instrumentale rockband uit het Belgische Gent die, uitgebreid met acht blazers, de luisteraars overrompelt met een ongehoorde mix van filmmuziek, krautrock, jazz, stoner-grooves en nog veel meer. Hier een korte promo (van 1.02) voor een eerste indruk:

MannGold de Cobre - album promo (2014)

Wat vooraf ging: Eerst was er Manngold, een kwintet onder aanvoering van de Gentse Chileen Rodrigo Fuentealba (gitaar) en tegenwoordig verder bestaand uit Philipp Weies (gitaar), Maarten Standaert (bas), Matthias Standaert (drums) en Karel de Backer (drums). In 2011 was er een eerste video bij de muziek van de band, hieronder te zien. Een intrigerend filmpje, waarin Fuentealba bij zijn huis een onverwachte gast (Dirk Hendrikx) ontwaart. Meer willen we niet verklappen.

Manngold - first official video (2011)

Met acht blazers erbij (tenor- en baritonsax, trompet en trombone, elk 2x, geleid door Peter Vermeersch) werd maart 2012 een eerste try-out gespeeld als MannGold de Cobre (Spaans voor koper). Blijkbaar beviel dat, want meer optredens volgden, o.a. als na-programma van Marc Ribot’s Vooruit-optreden (zie SMoRaS-post 4 september j.l.), waar de groep veel indruk maakte. Onderstaand live-beelden van die avond. Op het grote doek intussen ‘huisvriend’ Dirk.

MannGold de Cobre - live (Vooruit 13-10-2012)

Sinds april 2014 is er dan het (titelloze) album, op CD uitgebracht door El Negocito Records en op LP door de Gentse platenzaak Vynilla. De live-dynamiek op plaat vangen was bijkans onmogelijk, maar dit debuut is niettemin goed voor een verpletterende eerste indruk.

Songtitels: 'Wahnsinn'/'Fuzzhound'/'A Fistful of Sauerkraut'/'Sonic'/'Stereo'/'IND'. (+CD: 'Pin9')
Wie de LP koopt krijgt de CD er gratis bij (zolang de voorraad strekt). Play LOUD!

albumtrack: MannGold de Cobre - 'IND' (clip!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten