maandag 20 oktober 2014

* Ike Turner *


Vijfmaal Ike vandaag. Little Richard, toch zelf een van de groten van de Rock & Roll, heeft ooit laten optekenen dat er al voor Chuck Berry en hemzelf een andere wegbereider was: Ike Turner. Als muzikant (piano, gitaar), maar ook als songschrijver en producer was hij al in de vroege jaren vijftig knap druk, voor o.a. B.B. King, Howlin’ Wolf en een jonge Bobby Bland. Tegelijk was hij talentscout voor diverse labels. Bovendien was Ike (november 1931-december 2007) als tiener al bandleider van zijn eigen Kings Of Rhythm. Alleen het zingen liet hij liever aan anderen over.

Johnny O’Neal (geboren als O’Neal Johnson) was de oorspronkelijke zanger van Ike Turner’s Kings of Rhythm, maar verliet de band voor een contract met King Records en moest vervolgens lijdzaam toezien hoe zijn oude band, met saxofonist Jackie Brenston als zanger, Rock & Roll-geschiedenis schreef met het nummer ‘Rocket 88’ (1951). Deze O’Neal (niet te verwarren met de gelijknamige jazz-pianist, geboren in 1956), nam in 1953 alsnog een paar nummers op met Ike Turner in de Sun Studio in Memphis, waaronder deze variant op de ‘Rocket 88’-deun: 


Johnny O’Neal-Ugly Woman (1953)

Helaas voor Johnny werden zijn Sun-opnamen pas jaren later voor het eerst uitgebracht. Intussen had Ike Turner (gitarist op bovenstaand nummer) een andere track van deze sessie, ‘Johnny’s Dream’ (niet op YouTube), opnieuw opgenomen met Eugene Fox als ‘Sinner’s Dream’. Fox verzorgt alle mannenstemmen in de boze droom: van zondaar Eugene wiens tijd gekomen is, van Mr. Death die hem komt halen (“You have nothing to fear”) en vervolgens de duivel (“You served me well boy”). Ondanks een smeekbede om vergiffenis aan zijn vrouw, vertolkt door Annie Mae Wilson (een van Ike’s vrouwen voor Tina) eindigt Eugene in de hel. Ike is wederom op gitaar te horen op dit plaatje, uitgebracht bij Checker.


Eugene Fox-Sinner’s Dream (1954)

Onder 
eigen naam maakte Ike Turner in 1957 een net iets gezelliger spooky plaatje, ditmaal uitgebracht bij Federal, met opnieuw een andere zanger: Clayton Love. Het nummer is net als ‘Sinner’s Dream’ te vinden op de niet al te dure (E20,- max!) 4cd-set Ike Turner-That Kat Sure Could Play, in 2010 verschenen bij Secret Records (nee, SMoRaS heeft geen aandelen). Een uitputtende verzameling met werk uit de periode 1951-1957 dat Ike onder eigen naam of in dienst van talloze anderen maakte, 118 tracks totaal, met goede info wie wat wanneer speelde.

Ike Turner-She Made My Blood Run Cold (1957)

Tot slot een van de vroegste opnames waarop Ike met Anna Mae Bullock te horen is, hier nog Little Ann geheten maar weldra bekend als Tina Turner. Zij doet de backing vocals, samen met ene Carlson Oliver. De rest van het verhaal is al vaak genoeg elders verteld, toch?

Ike Turner-Boxtop (1958)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten