zondag 26 oktober 2014

* Gil Bernal *

Sirene, machinegeweren: verbluffend intro, zeker als je bedenkt dat het nummer 60 jaar terug uitkwam: de ‘Riot’-single van The Robins, de zanggroep die weldra The Coasters ging heten. Als SMoRaS-bezoekers platen uit 1954 (of eerder) kennen met geluidseffecten die zich hiermee kunnen meten, kom maar op! Na die geluidseffecten, verzorgd door producers Jerry Leiber & Mike Stoller, die het nummer ook schreven en uitbrachten op hun eigen Spark-label, hoor je de diepe stem van Richard “Louie Louie” Berry. Let echter vooral even op de tenor-saxofonist, Gil Bernal, die ook op latere Coasters-hits zijn stempel zou drukken.

                                                The Robins-Riot in Cell Block #9 (1954)

Gil Bernal begon in de jazz, speelde o.a. bij Lionel Hampton’s orkest en kwam via de fifties-R&B (als sessiemuzikant en met een paar eigen instrumentals) en Duane Eddy (‘Rebel Rouser’) bij bandleider Spike Jones. Eind jaren zestig was hij te horen op de soundtracks In Cold Blood en In The Heat Of The Night (beide van Quincy Jones, een ex-collega uit het Hampton-orkest), waarbij Gil Bernal zich opeens ontpopte als zanger a la Tom Jones. In diezelfde rol droeg hij een nummer bij aan de cult-horrorfilm Blood Of Dracula’s Castle, waarvan zowaar een trailer op internet staat (met op 4.32 de credits voor de zanger):


                                                   Gil Bernal-The Next Train Out (1969)

Gil Bernal, geboren in 1931 in het Watts-deel van L.A. als zoon van een Mexicaanse moeder en Siciliaanse vader, bleef tot op hoge leeftijd sax spelen, zoals te horen op Chávez Ravine (2005), het Ry Cooder-project over de Mexicaanse gemeenschap in Los Angeles. Het jaar na zijn dood in 2011 bracht Jukebox Jam met permissie van de nabestaanden de onweerstaanbare Bernal-single ‘The Dogs’ opnieuw uit op vinyl. Voor originele exemplaren van dit nummer, gemaakt met producer Bumps Blackwell’s orkest en uitgebracht op diens Bump’s-label, werd toen door verzamelaars tot 2000 dollar betaald.
                                                                Gil Bernal-The Dogs

‘The Dogs’ is wellicht niet zo luchtig als het nummer op het eerste gehoor doet vermoeden. Mogelijk gaat het over de inzet van honden tegen demonstranten. Op de keerzijde zingt Gil Bernal namelijk over James Meredith, in 1962 de eerste Afro-Amerikaanse student op de tot dan geheel blanke Universiteit van Oxford, Mississippi. Zijn toelating leidde tot rellen en militair ingrijpen: 

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Meredith 
Het jaartal van de Bumps-single is vooralsnog onbekend. Rond 1970, de tijd van plaatjes met maatschappelijk bewustzijn? Of was Gil Bernal hier zijn tijd vooruit?

                                                                  Gil Bernal-James


Geen opmerkingen:

Een reactie posten