dinsdag 14 oktober 2014

* Daniel Johnston – originals *


Een van de mooiste muziek-docu’s ooit is ‘The Devil and Daniel Johnston’, een film van Jeff Feuerzeig uit 2005. Allereerst is de docu natuurlijk The 'Story Of An Artist'. 
Maar de ondertitel had kunnen luiden Geschiedenis Van Een Ziekte. Daniel Johnston heeft jarenlang zijn leven zelf vastgelegd, niet alleen met geluidsopnames maar ook op video. Aan de hand van authentieke beelden zijn we zodoende getuige van de ontwikkeling van zijn schizofrenie en manische depressiviteit. In al die ellende is het echt de muziek die hem redt. Je moet er niet aan denken wat er anders van hem geworden was.


    Daniel Johnston heeft, ook na zijn vermeende dood in 2004 (zie de andere SMoRaS-post van vandaag), meermalen in Nederland opgetreden. Voorjaar 2007 in 013 Tilburg, begeleid door Smutfish, een Haagse country-noir band rond Melle de Boer, en najaar 2008 o.a. in de Effenaar Eindhoven opnieuw met Melle c.s., toen tijdelijk omgedoopt tot John Dear Mowing Club. Met wisselend resultaat overigens. In Tilburg was de begeleiding beduidend beter, met ook nog een fijn rammel-orgeltje bespeeld door ex-Kift-lid Frank van den Bos. Een van de hoogtepunten toen: 'Speeding Motocycle', in eerste versie (1983) te vinden op het album Yip! Jump Music. Hier hoor je -leve YouTube!- de 1990-take met Yo La Tengo, uitgebracht als 7” op het Singles Only-label van Bob Mould (yep, die van Hüsker Dü en Sugar).


Tot slot het origineel van 'Don’t Let The Sun Go Down On Your Grievience', eveneens afkomstig van het album Yip! Jump Music, maar net als Story of an Artist ook te vinden op de 2CD The Late Great Daniel Johnston – Discovered Covered. Overigens, Daniel Johnston leeft nog steeds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten