dinsdag 14 oktober 2014

* Daniel Johnston - covered *

Volkskrant-recensent MP ging zelf een beetje dood toen hij werd aangesproken op de blunder in zijn recensie van 14-10-2004. Hoezo DOOD? 

‘The Late Great Daniel Johnston – Discovered Covered’ heette het album. Op de hoes een grafsteen met het opschrift “Daniel Dale Johnston 1961-2004”. De naam klopte helemaal, het geboortejaar ook. Maar wanneer was Daniel overleden en hoe? Ai, vergeten te checken!

Bleek de zanger nog gewoon in leven. En de krant was al gedrukt en verspreid...


Discovered Covered is dus geen postuum album. Maar wat dan wel? Een dubbel-CD die de ideale introductie is tot het werk van Daniel Johnston. Met op CD1 achttien covers van zijn nummers door anderen en op CD2 de originelen van de man zelf. De oorspronkelijke uitvoeringen, zeker de oudere opnamen, zijn af en toe wrakkig. Want Daniel maakte vanaf 1980 eerst jarenlang lo-fi hometapes, cassettes vol met solo-huisvlijt. Rudimentaire liedjes opgenomen met speelgoed-keyboards en –gitaren, die uiteindelijk door het Homestead-label in die oer-versies op CD verder verspreid werden. Maar in al hun eenvoud zijn het goede liedjes, merk je op de covers-CD. Het zijn niet de minsten die zich over zijn werk ontfermen: Tom Waits, Mercury Rev, Eels, de grote Beck. Maar ook minder bekende bands als Clem Snide en Guster blijken goud in handen te hebben:

Clem Snide-Don’t Let The Sun Go Down On Your Grievience

Beck-True Love Will Find You In The End

Geen opmerkingen:

Een reactie posten