dinsdag 16 september 2014

* Temptations & Jamaica *


SMoRaS sloot gisteren af met ‘Don’t Look Back’ (van The Temptations) en “wordt vervolgd”. Gaat dat samen? Jawel: we vervolgen met hetzelfde nummer in een reggae-uitvoering. Niet van Jagger & Tosh, maar de tien jaar vroegere versie van Keith Rowe & Texas Dixon, beter bekend als Keith & Tex.

Keith & Tex – Don’t Look Back (1968)

Een jaar eerder hadden Keith & Tex onder leiding van producer Derrick Harriott een rocksteady-versie opgenomen van een ska-nummer van The Spanishtonians, ‘Stop That Train’. Die K&T-cover werd weer de basis van andere songs, o.a. ‘Draw Your Brakes’ van Scotty.

Keith & Tex – Stop That Train (1967)

Producer Derrick Harriott was een druk baasje. Hij runde een platenzaak, Derrick’s One Stop, en een eigen label, Move & Groove records. Daarnaast maakte hij zelf prachtige plaatjes, waaronder deze cover van de op Jamaica zeer populaire Temptations.

Derrick Harriott-Message from a Black Man (1970)


Een van de bekendste Motown-songschrijfteams, Norman Whitfield & Barrett Strong, was verantwoordelijk voor ‘Message from a Black Man’. Het nummer werd door veel artiesten opgepikt. Niet enkel op Jamaica (Heptones, Byron Lee & the Dragonaires), maar ook in de USA. The Whatnauts scoorden er als enige een hit mee, maar de eerste versie was een Temptations-albumtrack. Oorspronkelijk te vinden op een LP getiteld Puzzle People; nu ook op Psychedelic Soul, een overzichts-CD van de Temptations-tijd met Norman Whitfield als producer (1968-1973).

The Temptations-Message from a Black Man (1969)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten