donderdag 11 september 2014

* smokin' hot Detroit Cobras-originals *


Nog effe terugkomend op de Museum-post van gisteren: The Detroit Cobras is een coverband die we vooral graag eens live zouden willen zien. Op de albums (in bijna twintig jaar slechts een handvol) staan heus genoeg puike nummers om een gave compilatie-cd mee samen te stellen. Maar nog interessanter wordt het als je alle voorbeelden op een rijtje zet. Dan kom je al gauw tot drie prima verzamelaars, waarvoor de groep met smaak uit de meest uiteenlopende genres heeft geput. Van jaren 30-blues (‘Over to my house’) tot ‘Bad Man’ van the Oblivians, bluegrass (Bill Monroe), gospel (Staple Singers), Professor Longhair, Charlie Rich, vroege Supremes en Question Mark & the Mysterians, het zijn keuzes van kenners. Juist niet de grote hits, maar de vergeten pareltjes die een nieuw publiek verdienen. Zoals deze vier:

The Nightriders-Lookin' For My Baby (Detroit Cobras-cover als 'Ya Ya Ya')


Gary “U.S.” Bonds-I Wanna Holler (But The Town’s Too Small)

Voor soul uit New Orleans, en dan vooral nummers geschreven door Naomi Neville alias Allen Toussaint, hebben de Detroit Cobras blijkbaar ook een zwak. ‘Mean Man’ (bekend van Betty Harris) en ‘It’s Raining’ en ‘Cry On’ (tweemaal Irma Thomas) staan alledrie op het repertoire.


Irma Thomas-Cry On
Detroit, de thuisstad van de Cobras, had in de jaren 60 naast het vermaarde Motown-label nog een kleiner hitfabriekje, Fortune Records. De eerste Cobras-single was een dubbel eerbetoon aan dat label. Op de ene kant stond ‘Village of Love’, oorspronkelijk door Nathaniel Mayer op Fortune uitgebracht, op de andere kant Tony Valla’s ‘Maria Christina’. Het laatste nummer is zowel op CD als vinyl knap zeldzaam, maar staat tot onze verbazing wel op YouTube.

Tony Valla & the Alamos-Maria Christina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten