maandag 29 september 2014

* Simon & Garfunkel - hits & covers - UPDATED


Moeilijk te zeggen waar we meer van opkeken, het nieuwsbericht of de bijbehorende foto. Zo willen we ons Paul Simon liever niet herinneren. Een oude man (72) wiens huiselijke twist met vrouw Edie Brickell (48) dusdanig uit de hand liep dat ze eind april samen voor de rechter dienden te verschijnen. Is Paul Simon een wifebeater a la Regilio Tuur? Is dat waar ‘The Boxer’ over ging? Sorry, geen grappen! Ongetwijfeld is op het wereldwijde web zijn solo-hit ‘50 Ways To Leave Your Lover’ (1975) al voldoende opgerakeld. Om het goed te maken een klein eerbetoon aan Paul Simon's vroege jaren met Art Garfunkel.

Simon & Garfunkel-Richard Cory (1966)

‘Richard Cory’ is gebaseerd op een gedicht uit 1897 van Edwin Arlington Robinson. De oorspronkelijke tekst is hier te vinden: http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Cory
Het Secret Museum vindt de cover die Van Morrison met Them opnam nog mooier.

Them-Richard Cory (1966)

Via de heer Robinson is het maar een kleine stap naar het liedje waarmee Simon & Garfunkel in 1968 een US-nummer 1-hit scoorden, ook te horen in de film The Graduate, ‘Mrs. Robinson’. Zeer aanstekelijk (basloopje!) gecoverd door Evan Dando en zijn band:
The Lemonheads-Mrs. Robinson (1992)

Nog eentje dan (‘Hazy Shade of Winter’ door The Bangles had natuurlijk ook gekund), van The Dickies, punkers uit L.A. die eind jaren zeventig vrolijk-hysterische versies maakten van sixties-hits als ‘Nights In White Satin’, ‘Paranoid’ en ‘Eve Of Destruction’. Met de eerste hit van S&G wisten ze ook wel raad.

The Dickies-Sounds Of Silence (1978)


Klaar, dachten we. Maar er kwamen leuke reacties (altijd welkom!). Ben J. wees op 'Hey Schoolgirl' (1957) van Tom & Jerry, het Everly Brothers-achtige debuut van een piepjonge S&G in vermomming als Tom Graph en Jerry Landis. Steven B. tipte meteen 'The Lone Ranger' (1962) van Jerry Landis, begeleid door leden van Tico & the Triumphs. Deze week toevallig gestuit op het nummer 'Motorcycle' van Tico & the Triumphs. Geschreven door Jerry Landis (alias Paul Simon). Nu weten we na jaren eindelijk waar Kim Fowley de mosterd haalde!

Tico and The Triumphs-Motorcycle (1961)

Kim Fowley-Motorcycle (ca. 1969, album Good Clean Fun)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten