dinsdag 2 september 2014

* Roy Orbison *“I’d like to be a hero, but I ain’t got the nerve, I’m chicken hearted...” Vroege Roy Orbison (1936-1988), uit zijn begintijd voor Sun, het label waar ook Elvis, Johnny Cash, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis begonnen. 

Roy Orbison-Chicken Hearted (1957)

The Big O trouwde met de 16-jarige Claudette Frady en schreef een liedje voor haar, dat hij begin 1958 opnam. Bij de meeste mensen waarschijnlijk beter bekend in de versie van de Everly Brothers, die het luttele maanden later opnamen.

Roy Orbison-Claudette (1958)

Hits scoorde Orbison pas in zijn tijd bij het Monument-label, vanaf 1960. Na de succesjaren volgde een periode van rampspoed. Eerst overleed Claudette bij een motorongeluk in 1966, pas 25 jaar oud. Ze heeft niet meer hoeven meemaken dat Roy twee jaar later ook hun twee zoons Roy (10) en Anthony (6) verloor bij een brand in hun huis.
Na al die ellende kwam hij in 1969 met een macabere ballade, over een man die geen uitweg meer ziet in het leven, verlaten door vrouw en kinderen. Het is geen autobiografisch lied, maar de tekst is toch moeilijk los te zien van zijn eigen leed.
Complete tekst hier: http://lyricskeeper.nl/nl/print/408802/ -
Het lied verscheen opmerkelijk genoeg als single, vergezeld van een even opmerkelijke promo-advertentie (foto boven).

Roy Orbison-Southbound Jericho Parkway (1969)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten