dinsdag 30 september 2014

* Real Rock riddim *

‘Police and Thieves’ is met afstand het bekendste nummer van zanger Junior Murvin, al kennen waarschijnlijk nog meer mensen het in de cover-versie van The Clash. ‘Cool Out Son’ daarentegen zullen weinigen kennen, en dat is jammer. Junior Murvin is fantastisch bij stem, dat vooral. Plus een ritmetrack die bekend voorkomt, maar in een flitsend nieuw pak gestoken is door producer Joe Gibbs. Een instant-classic.

                                               Junior Murvin-Cool Out Son (1979)

Mocht de Murvin-track ook u bekend voorkomen, dat kan. Naar goed Jamaicaans gebruik werd het ritme door meerdere mensen gebruikt, die er allemaal een geheel eigen variant van wisten te maken. Bij Augustus Pablo werd het ‘El Rockers’, bij Willie Williams ‘Armagideon Time’. Onder die laatste titel trouwens ook nog gecoverd door (daar heb je ze weer) The Clash, die er nog maar gelijk twee "versions" bijmaakten: ‘Justice Tonight’ en ‘Kick It Over’.   
            Willie Williams-Armagideon Time (1979)

Maar de oer-versie van dit "riddim" heet ‘Real Rock’ en is van de groep Sound Dimension, die het nummer rond ’67/68 als spetterende instrumental opnam voor het Studio One-label van Clement “Coxsone” Dodd, later producer van 'Armagideon Time'.

                                                    Sound Dimension-Real Rock

Geen opmerkingen:

Een reactie posten