maandag 8 september 2014

* Pop Popcorn Children *



Te goed om nog langer geheim te houden: Eldridge Holmes, een New Orleans-soulzanger die van 1962 tot 1972 een boel mooie plaatjes maakte, die echter buiten zijn eigen stad weinig deden. Met behulp van Allen Toussaint (fameus N.O. songschrijver, arrangeur en producer) maakte hij eerst drie jaar singles voor het lokale Alon-label, opschuivend van traditionele rhythm & blues naar typische mid-sixties-soul. Zijn volgende twee singles, nog steeds opgenomen in eigen stad met Toussaint, werden uitgebracht op het Jet Set-label uit Washington DC. Waaronder dit nummer, ‘Humpback’ (1966).



Eldridge Holmes had meer in huis dan aanstekelijk uptempo-werk. Zijn stem leende zich evengoed voor pop-soul, country-soul of Stax-achtige deep-soul. In 1969 kwam daar een funk-invloed bij, toen hij begeleid door The Meters opnames maakte voor het Deesu-label, zoals ‘No Substitute’.

Van Eldridge Holmes bestaat een verzamel-cd uit 2006 op het Australische Aim-label, getiteld Deep Southern Soul, die nog steeds te bestellen valt voor een redelijke prijs. MAAR! Tussen de achttien tracks staan wel die twee hierboven, maar helaas niet het nummer waarmee hij zich voor SMoRaS onsterfelijk maakte: Zijn enige single voor het Atco-label, zelfgeschreven en wederom opgenomen met The Meters en onder leiding van Allen Toussaint, het uitzinnige ‘Pop Popcorn Children’. Helaas, zoals alle Holmes-singles, tragisch geflopt. Een tikkeltje te wild, amigos?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten