dinsdag 30 september 2014

* Nina, Ike & Tina *


De verhuizing van het Secret Museum of Rock and Soul van het aanvankelijke Facebook-adres naar Blogspot schiet al lekker op. Een van de plaatjes die we graag voor de collectie behouden is van Nina Simone. Eerder dit jaar kon SMoRaS het niet laten te beginnen over de Zwarte Lijst van Radio 6 ("Soul & Jazz"), waarvoor DJ's zich in tv-spots met gitzwarte verf overgieten. Aan een discussie over de criteria (is Jamie Cullum wel zwart? valt Prince onder Soul & Jazz?) wilden we ons niet wagen, ook ons Rock & Soul-label moet U ruim zien tenslotte. 

Maar waarom Gerard Ekdom als lijstduwer een handvol platen van Steely Dan pushte gaat hier nog steeds boven de pet. Een band genoemd naar een voorbinddildo in William Burroughs' 'Naked Lunch' (dit verzinnen we echt niet) zal vast ergens op een zwarte lijst staan, maar als de vraag is om 1 act aan te bevelen voor een jaarlijkse rangschikking van de interessantste zwarte muziek? Kies je dan een blanke act die er lekker inglijdt bij de luisteraar? Muziek met passie en opwinding wordt node gemist in de lijst, Radio 6 bedient zich liever van hulpmiddelen…

Maar goed, Nina Simone dus, vertegenwoordigd met liefst 30 liedjes op de groslijst. Helaas dan weer niet haar 1974-cover ‘Funkier Than A Mosquito’s Tweeter’. Of die andere dertig nou echt allemaal beter zijn, waagt SMoRaS te betwijfelen. Wat een plaat!

Nina Simone-Funkier Than A Mosquito’s Tweeter

Overigens kwam de songtitel toch in de lijst voor, maar dan als het 1971-origineel van Ike & Tina Turner (als duo genomineerd met 6 songs).Ike & Tina Turner-‘Funkier Than A Mosquito’s Tweeter

Officieel staat Aillene Bullock (zus van Anna Mae B., oftewel Tina T.) als schrijfster van het nummer te boek, al houdt Arnold Rypens van de site originals.be vol dat Tina zelf voor het nummer verantwoordelijk was. Vraag voor nu: welke versie zou je eerder of hoger in de Zwarte Lijst zetten? De SMoRaS-voorkeur laat zich raden. Maar omdat over smaak wel degelijk te twisten valt: wie kiest de museumbezoeker, Tina of Nina?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten