zondag 14 september 2014

* John Cooper Clarke * (the day my pad went mad)


“If you’re still doing what you did ten years ago, don’t make a career out of it” zei Fall-zanger Mark E. Smith ooit, om vervolgens zelf geen spat te veranderen. En gelukkig maar. Hetzelfde geldt voor zijn Manchester-stadgenoot John Cooper Clarke, punkdichter sinds eind jaren zeventig en nog steeds (zie foto, tour 2013) te zien als toen, uitgedost als Bob Dylan circa 1965. Hier vier fragmenten uit zijn vroege jaren, te beginnen met een live-opname die staat op een 10”-plaatje uit 1978, Short Circuit – Live at the Electric Circus. (complete tekst onder het YouTube-beeld):

John Cooper Clarke-I Married a Monster from Outer Space (1978)

Uit dezelfde tijd stamt ‘You Never See A Nipple In The Daily Express’, verwijzend naar het Britse fenomeen van de Page 3-Girl. Schandaalkrant The Sun begon er in 1970 mee, andere tabloids volgden, elke dag een topless-model op bladzij 3. Geheel volgens de filosofie die striptekenaar Hein de Kort ooit zo treffend verwoordde in zijn blad Pardon Lul: “Ons bloot is bijzonder functioneel want het bevordert de verkoop.” De rechts-populistische Daily Express deed er niet aan mee, maar volgens JCC (hier live te zien) was de krant ook zonder dat al vunzig genoeg:
“This paper's boring mindless mean
Full of pornography the kind that's clean”

John Cooper Clarke-Daily Express

Begeleid
 door de band The Invisible Girls maakte JCC in 1980 het album Snap, Crackle & Bop. Een van de hoogtepunten is het bijtende ‘Evidently Chickentown’. Tekst van de “bloody” (80x!!)-versie (niet te verwarren met de fucking-versie, die bestaat ook, no kidding) hier: http://www.stlyrics.com/lyrics/control/evidentlychickentown.htm

John Cooper Clarke-Evidently Chickentown (1980)

En nog een vrolijke afsluiter: 
The kitchen has been ransacked/
Ski trails in the hall
A chicken has been dhansaked
And thrown against the wall
In walks this dumb waiter
With a fountain pen and pad
Saying how do you want this alligator
The day my pad went mad

John Cooper Clarke-The Day My Pad Went Mad (1982)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten