zaterdag 6 september 2014

* France Gall (japans) & Arcade Fire (live) *


Isabelle “France” Gall, inmiddels 66, startte haar carriere vijftig jaar terug. Een van haar eerste singles was ‘Laisse Tomber Les Filles’ (1964). De Amerikaanse zangeres April March (niet haar echte naam helaas; geboren als Elinor Blake) coverde het in 1995 en nam tevens een Engelse versie op, ‘Chick Habit’. Beide dames hadden er ongetwijfeld profijt van dat Quentin Tarantino die laatste variant in 2007 gebruikte in de ‘Death Proof’-soundtrack. Hier is eerst het origineel van France Gall. Daarna April March, die op 1.45 naadloos overschakelt van Engels naar Frans.

France Gall-Laisse Tomber Les Filles

April March-Chick Habit/Laisse Tomber Les Filles

Het nummer Poupée De Cire Poupée De Son (1965) maakte France Gall bekend tot ver buiten Frankrijk. Ze nam zelfs een Japanse versie op, 夢見るシャンソン人形

Arcade Fire zette Poupée De Cire in 2007 op een split-single (met op de andere kant het Joy Division-nummer ‘No Love Lost’ gecoverd door LCD Soundsystem). Hier de live-uitvoering van Arcade Fire in Parijs:

Arcade Fire-
Poupée De Cire

In 1966 zong France Gall, 18+ maar nog best onschuldig, hoe dol ze was op ‘Les Sucettes’ (lollies). Vooral die met anijssmaak. Nog altijd is onopgehelderd of zij bij het zingen aan hetzelfde dacht als Serge Gainsbourg toen hij het nummer schreef.


France Gall-Les Sucettes
Geen opmerkingen:

Een reactie posten