woensdag 27 augustus 2014

* Shoes (USA) *


















Seventies powerpop uit Zion, Illinois: Shoes (zonder The), de groep van Jeff en John Murphy en hun schoolvriend Gary Klebe. In de zomer van 1974 namen ze gedrieen Heads Or Tails op, een 10”-mini-album waarvan slechts vier proef-exemplaren werden geperst. Vervolgens vertrok Gary voor een jaartje naar Frankrijk, Versailles om precies te zijn. In zijn afwezigheid maakten de Murphy-broers met een drummer een eerste Shoes-LP, getiteld One In Versailles. Een plaat die moeilijk te slijten bleek, vrijwel de hele oplage van 300 stuks lag nog tijden onder Jeff’s bed. Van het album Bazooka, dat daarna werd opgenomen met de teruggekeerde Gary, werden slechts demo-tapes gemaakt, bestemd voor radio-stations. Helaas bleef de respons bedroevend. 

De opvolger Black Vinyl Shoes, aanvankelijk ook louter bedoeld als demo, werd voorjaar 1977 opgenomen in Jeff’s woonkamer. Gezien de beperkte middelen was het resultaat verbluffend. Met Gary en Jeff op gitaar en John op bas kwamen ze tot vijftien fraaie popliedjes, waarvan ze er elk vijf schreven en zongen. Deze home-recordings, gemaakt met Skip Meyer op drums, bracht de band alsnog zelf op LP uit in een oplage van 1000 stuks, en eindelijk met succes. Goeie recensies volgden, en een heruitgave op het PVC-label. Daarna toonde het grote Elektra belangstelling, waar de band drie albums mocht maken, om na het uitblijven van de grote doorbraak weer gedumpt te worden.

Twee jaar terug verscheen bij Real Gone Music de verzamel-CD ‘35 Years – the definitive Shoes collection 1977-2012’. Die titel is ietwat bezijden de waarheid. De 21 nummers zijn op twee na afkomstig van de drie Elektra-albums (‘79-82) en de drie die volgden in eigen beheer (‘84-94). Verder een nummer van hun comeback-album Ignition (2012) en ‘Okay’ als enige track van Black Vinyl Shoes, terwijl dat voor veel fans nog steeds het mooiste Shoes-album blijft. Ander minpuntje van die 35 Years-CD: Shoes-klassieker ‘Tomorrow Night’ is te horen in de Present Tense-albumversie (1979), helaas niet in de veel sprankelender versie die een jaar eerder op single verscheen bij Greg Shaw’s Bomp. Gelukkig wel op YouTube te vinden, en hier bij uw Secret Museum, met drie 1977-tracks van Black Vinyl Shoes:

Do You Wanna Get Lucky?

Tragedy

Capital Gain

Tomorrow Night (1978 Bomp-single-versie)

P.S. Tip voor vinyl-liefhebbers: Het Numero-label bracht in 2012 Bazooka voor het eerst op LP uit, naast heruitgaven van One In Versailles en Black Vinyl Shoes.
Meer Shoes-info: http://shoeswire.com/discography

Geen opmerkingen:

Een reactie posten